У Криму потерпає ще одна нацменшина – українська, – Валерія Лутковська

Кримчани на материку, Політика, Соціалка, Читай

луковскаяВалерія Лутковська, Уповноважений Верховної Ради з прав людини на 53 сесії Комітету ООН проти катувань, висловила думку, щодо порушення прав кримських татар та українців на території Криму в інтерв`ю Німецький хвилі.

Одним з головних питань, яке підіймає пані омбудсмен, як заохотити іноземних дипломатів до розгляду проблеми із Кримом: “Необхідно інформувати представників посольств про те, що відбувається зараз на Сході України та в окупованому Криму. Про те, як порушуються права кримських татар, як російська окупаційна влада не докладає жодних зусиль, щоб розслідувати ці злочини. Коли люди пропадали безвісти, коли їх убивали, чинили над ними тортури. Водночас окупаційна влада досить ефективна, коли необхідно закрити роботу Меджлісу чи, скажімо, прибрати книжки кримськотатарською мовою з усіх бібліотек Криму. Про те, як людину можуть піддати тортурам виключно на підставі того, що на руці татуювання – герб України. Зрозуміло, такі злочини мають стати відомими, щоб в інших державах розуміли події в Україні. Це важливо. Мета – не облити брудом когось, а надати об’єктивну інформацію, щоб протидіяти пропаганді, яка поширюється”.

Омбудсмен наголошує, що є дві національні меншини, що потерпають від порушення їхніх прав: “…Кримськотатарська в Криму, яка потерпає від порушення їхніх прав на території окупованого Криму. З’явилась ще одна нацменшина, як не дивно, теж на території Криму – це українська меншина, яка так само потерпає. Але, на жаль, можемо лиш констатувати порушення прав. І я часто звертаюсь з цього приводу до (уповноваженої з прав людини в РФ – Ред.) Ели Панфілової з проханням брати під свій особистий контроль питання і розслідування деяких кримінальних справ, оскільки Україна на сьогодні не може ефективно здійснювати контроль за дотриманням прав людини в Криму”.

Нагадаємо, що УВКБ ООН постійно надає фінансову та гуманітарну допомогу кримським переселенцям.

 

 

Схожі новини:

Коментарі