Генасамблея ООН готується схвалити оновлену резолюцію щодо Криму

Політика, Читай

Комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої, оновленої і посиленої резолюції “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна”.

оон1Про це повідомляє МЗС України. 

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у заяві МЗС України.

Зазначається, що документ підготовлено на основі двох останніх доповідей Генерального секретаря ООН, де задокументовані численні факти масових порушень прав людини на окупованих територіях.

Резолюція закликає міжнраодну спільноту до посилення взаємодії, зокрема у рамках міжнародних платформ, задля тиску на РФ з метою змушення її до виконання міжнародних зобов’язань як держави-окупанта.

В документе акцентовано увагу на протиправних діях Росії щодо переселення російських громадян на півострів та примусову зміну громадянства з метою модифікації демографічного складу населення.

Серед важливих положень цьогорічного проєкту є заклик до припинення кримінального переслідування за ухилення від військового призову, засудження триваючої безкарності за випадки насильницьких зникнень та констатація ролі ФСБ РФ у задокументованих випадках тортур.

Резолюція знову акцентує увагу на системних політичних репресіях проти представників кримськотатарського народу, необґрунтованих суворих вироках політичним в’язням, переслідуванні Православної церкви України в Криму, переслідуванні журналістів, а також використання пандемії для здійснення подальшого наступу на права людини.

Резолюція вимагає від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні і Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ, на територію тимчасово окупованого півострова.

Генасамблея схвалить резолюцію у грудні.

Резолюція підтримали 63 країни, в тому числі Сполучені Штати і більшість країн ЄС. Проти голосували 22 країни, на чолі з Росією.

Схожі новини:

Коментарі