Кримські судді-зрадники не мають імунітету – Верховний суд України

Законодавство, Читай

судьи измена

У Верховному суді України визнали, що 276 кримських суддів, які перейшли на роботу до російської судової системи, позбулися статусу суддів України і права на захист цього статусу з боку держави. Про це повідомляє прес-служба Верховного суду.

До таких висновків ВС дійшов на підставі звернення Генпрокуратури України з проханням внести до Верховної Ради України подання про дачу згоди на затримання та арешт кримських суддів-зрадників.

ВС відмовив Генпрокуратурі, вважаючи, що даних суддів можна переслідувати у звичайному порядку: рішення про їх затримання і взяття під варту приймає суд за поданням прокурора і без згоди ВРУ.

“Зазначені особи свідомо розірвали відносини з судовою системою України, не здійснюють свої функції як носії судової влади України, в зв’язку з чим де-факто втратили статус суддів України, а отже – і право на будь-який захист цього статусу з боку держави Україна, в тому числі і щодо забезпечення суддівського імунітету “, – йдеться в повідомленні.

Відповідно до українського законодавства, для притягнення суддів до кримінальної відповідальності потрібний дозвіл Верховної Ради. 30 січня Президент Петро Порошенко звільнив 76 з 276 кримських суддів у зв’язку з порушенням присяги. У травні 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос підписав повідомлення про підозру про державну зраду для оголошення 276 суддям Криму. 29 січня Генеральна прокуратура розширила підозру в державній зраді ще на 50 кримських суддів. 

 

 

Схожі новини:

Коментарі