МЗС України вимагає припинити нав’язувати російське громадянство кримчанам Сенцову та Кольченку

Політика, Читай

Міністерство закордонних справ України засуджує рішення російської сторони про неможливість передачі Україні відповідно до міжнародного права незаконно засуджених громадян України Олега Сенцова і Олександра Кольченка та вимагає припинити нав’язування їм російського громадянства.

сенцовПро це йдеться в коментарі МЗС щодо незаконно утримуваних на території РФ Сенцова і Кольченко, пише УНІАН.

“Не дивлячись на наявність в особових справах Олега Сенцова і Олександра Кольченко паспортів громадян України, а також офіційні заяви під час судових засідань, що вони ніколи не зверталися і не збираються звертатися до російських органів з метою оформлення російського громадянства і російських документів, оскільки є громадянами України , російська сторона не визнає українського громадянства наших співвітчизників”, – йдеться в коментарі.

МЗС України категорично відкидає аргументацію російської сторони про автоматичне придбання громадянами України Сенцовим та Кольченком громадянства Російської Федерації в порядку, визначеному так званим “Договором про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та освіті в складі Російської Федерації нових суб’єктів від 21 березня 2014 року “, оскільки цей документ суперечить нормам міжнародного права.

 “Дії російської сторони про поширення громадянства Російської Федерації на громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права і зобов’язань Російської Федерації як держави-окупанта, що випливають із статті 45 Гаазької Конвенції 1907 і статті 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року”, – підкреслюють в МЗС.

У зв’язку з цим Міністерство зазначає, що громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму і міста Севастополь і добровільно не подавали клопотання про отримання іноземного громадянства, є виключно громадянами України і не можуть визнаватися ні громадянами Російської Федерації, ні особами з множинним громадянством.

МЗС України вимагає від російської сторони припинити незаконні дії по примусовому визнанню Сенцова і Кольченкоа російськими громадянами, а також забезпечити їх безумовне звільнення і повернення в Україну.

Нагадаємо, що українського режисера Олега Сенцова і громадського активіста Олександра Кольченка затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів. Російський суд 25 серпня 2015 року оголосив вирок Сенцову та Кольченку, засудивши їх до 20 і 10 років ув’язнення відповідно. Міністерство юстиції України звернулося із запитом до Росії про передачу Сенцова і Кольченка як громадян України. Росія відмовила в передачі Сенцова і Кольченка Україні. 

Схожі новини:

Коментарі