Проти кримської журналістки Анни Андрієвської відкрили кримінальне провадження

Політика, Читай

андриевскаяАвторку сайту Центр журналістських розслідувань Анну Андрієвську підозрюють у порушенні статті 280.1 КК РФ “Публичные призывы к осуществлению действий, направленных на нарушение территориальной целостности РФ”. Про це повідомляє Телекритика

“З протоколу, який показували батькам Анни, ми зрозуміли, що, скоріш за все, відкрито одну кримінальну справу, де Анна Андрієвська – підозрювана, а Наталія Кокоріна свідок. Ця стаття була введена в КК Росії відразу після анексії Криму. До кримінально-карних діянь були віднесені публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ – тобто невизнання анексії. Адже в Росії це називають возз’єднанням і поверненням додому”, – зазначила Валентина Самар, керівник ЦЖР

Вона також повідомила, що справу порушено за ч.2 цієї статті, в якій мова йде про поширення закликів у ЗМІ, в тому числі – в інтернеті. За словами Валентини Самар, ця справа – перший випадок, коли статтю порушували щодо журналістів. 

“Після цього прецеденту ми зрозуміли, що ФСБ чи інші правоохоронні органи РФ можуть відкривати кримінальні справи щодо будь-якого журналіста і видання з України чи іншої країни, яке у своїх матеріалах ставитиме питання про законність приєднання Криму до РФ. Ми вже мало чому дивуємося, бо в Криму люди прав не мають”, – сказала Самар.

Керівник ЦЖР додала, що робота із журналістами Центру, що наразі знаходяться в Криму, буде припинена, але тимчасово. “Тепер співпраця з Наталією Кокоріною та іншими нашими журналістами, які перебувають в Криму, буде тимчасово припинена”. 

Анна Андрієвська вважає, що перемога у її справі дасть можливість зрушити з мертвої точки справам кримських активістів Олександра Костенка та Олега Сенцова. “Якщо моєму захисту вдасться довести, що я – не є громадянкою Росії і до мене не можна застосовувати норми російського законодавства, це може стати допомогою для позитивних зрушень у справах кримських політв’язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших, яких наразі судять як громадян Росії, хоча вони так само, як я, не отримували російських паспортів після анексії Криму”.

Нагадаємо, що 13 березня співробітники ФСБ провели обшук у кримських квартирах двох журналісток ЦЖР Наталі Кокоріної та Анни Андрієвської. Наталю Кокоріну допитували протягом шістьох годин в Управлінні ФСБ в Криму. Після цього в кореспондентки вилучили ноутбук та документи. 

За словами адвоката, справу було відкрито через матеріал Анни Андрієвської про бійців батальйону “Крим”. 

Схожі новини:

Коментарі