В Україні та світі запалили свічки у пам’ять про 71-шу річницю депортації кримських татар (ФОТО)

Дивися, Кримчани на материку, Фоторепортаж, Читай

У неділю ввечері на київському Майдані Незалежності зібралося близько ста п’ятдесяти кримських татар та українців. Причина важлива – 17 та 18 травня вже багато років підряд кримські татари згадують 18 травня 1944 року, коли радянська влада насильно виселила із Криму їхній народ.  

7

 

 

9

На акцію пам’яті прийшов голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, члени Меджлісу, співачка Джамала.

10

Ескендер Барієв, член Меджлісу

Учасники акції заспівали український та кримськотатарський гімни, дехто з них – поділився історіями своїх рідних, котрі постраждали від депортації. 

11

 

2

 

12

Після цього всі бажаючі запалили свічки, з яких був викладений герб України, герб кримських татар, а також обриси піострова й напис англійською “Ні геноциду”.

13

 

1

 

6

 

IMG_2079

За словами учасників, їхня акція не мала і ніколи не матиме політичного характеру, оскільки має на меті лише згадати постраждалих від депортації.

4

 

3

 

Символічні вогники мандрують світом

Подібні акції відбулися й в інших містах України і світу, навіть окупаційна влада Криму організувала подібну акцію. Кореспондент “Під прицілом” повідомляє, що акція “Запали вогник” відбулася й у Львові, де переселенці й львівяни вшанували пам’ять жертв депортації.

Акція вогник Львів депортація

 

Вони також вогниками зобразили єднаність українського та кримськотатарського народу, поєднавши Крим, тризуб, тамгу та дату – 71 рік.

Акція вогник Львів депортація

 

Присутні тримали українські й кримськотатарські прапори.

Акція вогник Львів депортація

Акція вогник Львів депортація

Акція вогник Львів депортація

 

День пам’яті жертв депортації щорічно відзначався кримськотатарською спільнотою у Криму та збирав багатотисячний мітинг. Тепер про нього знають в Україні і в світі, а на акції приходить все більше представників інших національностей. Лозунгом цього дня у 2015 році стало: “Сьогодні ми всі – кримські татари!”

Акція вогник Львів депортація

 

Емма Солдатова, Ліза Сівєц

Схожі новини:

Коментарі