В Києві презентували соціальний відеоролик щодо проблеми біженців в Україні

Культура, Соціалка, Читай

ПКУ столиці до Дня Незалежності України відбулась презентація соціального відеоролика “Ми і вони. Разом Україна. Надія є”, що присвячена проблемі біженців, що проживають на території нашої країни. У ролику, за участі лідеру гурту MadHeadsXL Вадима Красноокого, брали участь діти-біженці із різних країн світу . 

“Біженці – це особи, які були вимушені залишити свою країну у зв’язку з катастрофами або переслідуваннями. Тому, перш за все, закликаю не плутати ці поняття, говорячи про біженців та внутрнішньо переміщених осіб”, – заявила Дарина Толкач, експерт ВБФ “Право на захист” у партнерсті з HIAS, менеджер Проекту Адвокації і підвищення можливості влади у сфері міграції. 

 

Метою соціального ролику є привернути увагу до існування проблеми біженців: людина залишається людиною, незважаючи на те, з якої країни вона походить. 

“Міграційна система та система притулку на сьогодні є недолугою. Ми не можемо надати біженцям гідну працю та соціальний захист. Питання вдосконалення міграційної системи, яка є одним з головних умов лібералізації візового режиму з ЄС, залишається дуже важливим для України. Це є ознакою цивілізованих країн”, – розказала Дарина Толкач.

Експерти вказують, що найбільший відсоток шукачів притулку в Україні – з Росії та Білорусії. 

“Центрів розміщення біженців в Україні лише два і там – 360 місць. Всі решта мають винаймати собі житло, а для цього треба мати роботу. Соціальна допомога для біженців не передбачена державою”, – розповіла Наталя Гуржій, директор БВ “Рокада”, представник регіонального представництва УВКБ ООН у справах біженців. 

Лідер гурту MadHeadsXL Вадим Красноокий зазначив, що без вирішення проблеми бізвізового режиму, вирішення проблеми біженців є неможливим. 

“Це повинно бути врегульовано. В цивілізованих країнах існують правила гри, а в Україні таких правил немає. Тобто люди є, а держава їх не помічає”, – зазначив він. 

 

Схожі новини:

Коментарі