Правозахисники розповіли, як ввозити дітей в Крим

Законодавство, Соціалка, Читай

дети границаНовий порядок перетину кордону з Кримом, затверджений Кабінетом Міністрів України, може заплутати батьків з дітьми, які планують його перетинати. Про це заявила глава Центру громадянської освіти “Альменда” Ольга Скріпнік на своїй сторінці в Facebook.
“Навіть якщо батьки прочитають ці правила, то вони все одно нічого не зрозуміють, а заплутаються остаточно. З одного боку, громадяни України (в тому числі батьки) перетинають адміністративний кордон з Кримом (згідно закону “Про тимчасово окуповані території”), але з іншого боку, їхні діти перетинають державний кордон. 

За словами юриста Української Гельсінської спілки з прав людини, Центру громадянської освіти “Альменда” Ганни Рассамахіної, громадянину України при перетині кордону з дітьми обов’язковий закордонний паспорт.
«Діти до п’яти років, щоб їх пропустили на кордоні, повинні бути вписані в закордонний паспорт того з батьків, хто супроводжує. Після п’яти років також обов’язкове фотографія дитини. Якщо дитина вписана в паспорт того з батьків, хто дав дозвіл на виїзд, дитину не пропустять”, – зазначає Ганна Рассамахіна.

Якщо дитина їде без батьків, а з супроводжуючими (бабуся, дідусь), то нотаріальний дозвіл на вивіз дитини має бути від обох батьків, із зазначенням супроводжуючої особи, місця, в яке їде дитина (Крим) і терміну, на який вивозять дитину. Нотаріальний дозвіл потрібно оформляти на материковій частині України, або в Росії, але не в Криму, причому, краще перевести його ще на українську мову і завірити переклад. Це стосується і випадку, якщо дитина їде з одним з батьків. Від другого батька потрібно нотаріально завірений дозвіл.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 4 червня затвердив порядок в’їзду на окуповану територію Криму.

Схожі новини:

Коментарі