МЗС висловлює протест щодо обмеження Росією судноплавства в Чорному морі

Політика, Читай

Міністерство зовнішних справ України висловлює протест у зв’язку з закриттям Росією частини акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки до кінця жовтня 2021 р. під привидом війсьокивх навчань.

Оціційна заява МЗС роміщена на сайті установи. 

мзс

“Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря”, – йдеться в повідомленні. 

В МЗС України наголошують, що такими діями Росія порушує правр на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права.

“На тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суходолі, Росія пішла на посилення ескалації в морі. Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України”, – повідомляє МЗС.

Україна закликає міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації у Азово-Чорноморському регіоні.

Нагадаємо, що Росія закрила прохід до Керченської протоки військових кораблів іноземних держав та державних суден з 24 квітня до 31 жовтня. 

 

Схожі новини:

Коментарі