Дітей-сиріт у Криму змушують отримувати російське громадянство – правозахисники

Соціалка, Читай

дети-сиротыПравозахисники заявляють про проблему примусового присвоєння російського громадянства українським дітям-сиротам у Криму, яких залишалось там на момент окупації більше 4 тисяч, передає УНІАН слова начальника Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Аксани Філіпішиної.

З понад 4 тисяч дітей-сиріт, які перебували у сімейних формах виховання, тобто під опікою чи у прийомних сімях, зауважила вона, лише одиниці виїхали із Криму.

Філіпішина наголосила, що з травня минулого року представницький орган Омбудсмена у Криму не діє, у зв’язку з чим дуже важко відстежувати ситуацію з дотриманням прав дітей на півострові. Однак, за її словами, з різних джерел все ж надходить інформація, яка фіксується українськими відповідними органами.

Порушення права дитини на громадянство вона виокремила серед інших, які підтверджені та мали місце.

«Діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, – окрема категорія, яка перебуває під юрисдикцією держави. По суті, наші діти, які перебували в інтернатних закладах, діти-сироти позбавлені взагалі (права) висловлювати свою думку, й автоматично, за нашою інформацією, їм видані нові свідоцтва про народження – свідоцтва Російської Федерації, на підставі яких вони автоматично будуть отримувати паспорти громадян Росії», – сказала Філіпішина.

 

Схожі новини:

Коментарі