Повернення Криму повинно стати національною ідею України, – резолюція круглого столу

Законодавство, Кримчани на материку, Політика, Читай

кругли стол роковини окупаціїПовернення Криму повинно стати національною ідеєю та одним із головних завдань української влади та громадянського суспільства. Це зазначено в резолюції круглого столу “Роковини окупації Криму. Що зроблено?”, що відбувся 10 березня 2015 р. 

“Вважаємо, що відновлення територіальної цілісності та національної єдності України в процесі побудови оновленої України повинно стати національною ідеєю та одним з головних завдань Президента України як гаранта територіальної цілісності України та додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина,  а також парламенту та уряду України за підтримки та тісної співпраці з громадянським суспільством», – зазначено у документі.

Резолюція містить конкретні пропозиції громадських активістів та експертів, що працюють над питаннями деокупації та реінтеграції Криму, та пропонує, насамперед, створити громадську раду при Президентові України та при Кабінеті міністрів України, щоб “в дусі загальноприйнятих демократичних практик, вирішувати найважливіші питання державного рівня через консультації та взаємодію з тими, кого вони безпосередньо стосуються”. 

Серед першочергових заходів, що повинні зробити державні органи, визначено прийняття Закону України “Про стратегію деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”, а також закону “Про корінні народи України”. З іншого боку, громадськість наполягає на скасуванні закону “Про  вільну економічну зону..” та створенні її аналогу в Херсонський області. 

Учасники круглого столу наголошують на необхідності проведення розслідування та притягнення до відповідальності осіб, що “сприяли встановленню окупаційного режиму” та причетні до “політичних переслідувань громадян України на території Криму”.  

Серед першочергових практичних кроків запропоновано створити “виконавчі та законодавчі органи органи Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у вигнанні”. 

Нагадаємо, що захід було організовано за ініціативи громадської спілки «Координаційна рада громадських організацій вимушених переселенців з Криму»

 

 

Схожі новини:

Коментарі