Правозахисники вкотре вимагають від Росії звільнення територій Криму та Донбасу

Соціалка, Читай
Женева

humanrights.org.ua/

Під час 113 сесії Комітету ООН з прав людини, яка проходить у Женеві, Центр громадянських свобод представив доповідь стосовно порушень прав громадян в Криму і на Донбасі. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

“Окупаційна влада несе повну відповідальність за численні порушення. В Криму постійно і необґрунтовано забороняються мирні зібрання. Закриті всі українські ЗМІ, а єдиний кримськотатарський телеканал ATR потерпає через звинувачення в “екстремізмі”. Почалися політично мотивовані кримінальні справи проти журналістів, громадських активістів та лідерів кримськотатарської спільноти. В Української православної церкви Київського патріархату незаконно відібрали майно, чиниться безпрецедентний тиск на мусульманську громаду”, – заявила правозахисник Олександра Матвійчук.

Говорячи про ситуацію на сході України, Матвійчук заявила, що Росія досі заперечує свою причетність до воєнного конфлікту.

“Організовані збройні групи так званих Луганської і Донецької Народних Республік – це проксі-агенти Російської Федерації. Вони існують через різні форми підтримки з боку Росії – фінансової, політичної, технологічної, військової і іншої. Організовані збройні угруповання розгорнули масштабний терор проти цивільного населення з метою встановлення контролю над регіоном. Щоденні побиття, викрадення, захоплення заручників, тортури, позасудові страти стали звичайним явищем на контрольованих ними територіях”, – підсумувала правозахисник. 

У зв’язку з цим, експерти закликають Російську Федерацію негайно надати доступ на територію Криму та не втручатися в роботу спостережної місії ООН та ОБСЄ. А також негайно припинити підтримку організованими бойовиками так званих “ДНР” і “ЛНР”, вивести регулярні війська і військову техніку з території України, а також звільнити всіх військових і цивільних осіб, які незаконно утримуються під вартою. 

Нагадаємо, що голова комітету з питань соціальної політики і пенсіонерів Людмила Денисова заявила, що в Україні немає органів влади, що змогли б захистити права кримчан. 

Схожі новини:

Коментарі