Соціологи: відносини між українцями та росіянами погіршуються

Соціалка, Читай

la-ed-ukraine-20140221-001За даними соціологів ставлення українців до росіян та, навпаки, росіян до українців останнім часом різко погіршилося. Про це свідчать результати результати спільного проекту Київського міжнародного інституту соціології і російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр».

За даними опитування, ставлення як українців до Росії, так росіян до України за останні три місяці стало більш негативним. Проте, відношення українців до Росії все ще залишається більше позитивним, ніж ставлення росіян до України.

Кількість позитивно налаштованих до Росії українців складає 37% (у вересні  цей показник був 48%). Частка негативно налаштованих до Росії українців досягнула майже 50% (48%).

До 50% зросла кількість тих, хто хоче закриття кордонів з Росією. Аналогічна тенденція спостерігається у Російський Федерації – 32% бажають закрити кордоні з Україною (у вересні таких нарахували 26%).

На питання про те, яких відносин бажають українці з Росією 92% опитуваних наголосили, що Україна повинна зберегти незалежний статус, кількість прихильників єдиної держави з Російською Федерацію склала 3%. У той же час 52% росіян бачать відносини з Україною без кордонів, віз та митниць, а 33 % вважають, що кордони вже треба зачиняти.

Кількість росіян, що повністю підтримують приєднання Криму до Росії, скоротилося з 57% (березень 2014)  до 50% (січень 2015).

Довідка: На території України опитування проводилося протягом 6–17 грудня 2014 року. Методом інтерв’ю опитано 2011 респондентів віком 18 та старші, що мешкають в усіх областях України, окрім автономної республіки Крим. У Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною, у  Донецькій області дослідження проводилося і на територіях, що контролюються і на територіях, що не контролюються Україною.  «Левада-центр» провів опитування за репрезентативною для Росії вибіркою з 23 до 26 січня 2015 року; опитано 1600 респонденти у віці від 18 років у 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Статистична похибка даних не перевищує 3,4%.

Схожі новини:

Коментарі