вибориНа відміну від позачергових президентських виборів, коли ледь не кожен кандидат у президенти обіцяв повернути Крим, вибори до Верховної Ради України змінили акценти. Нині в політичному тренді представники АТО. Кандидати ж з Криму становлять найменшу групу претендентів на мандат.

На позачергових виборах до Верховної Ради України зареєстровано близько 6 тисяч претендентів на депутатський мандат. Це перші вибори, що відбудуться без кандидатів, офіційно висунутих і зареєстрованих від кримських мажоритарних виборчих округів, яких раніше було 10. Аналіз списків кандидатів показав, що здобувачів місця в парламенті від півострова всього 20. До уваги взяті ті, що реально обізнані з проблемами Криму, а не просто народилися там, а також ті, що були змушені його залишити після анексії під загрозою переслідувань.

Переважна більшість кандидатів входять до партійних списків. Прогнозовано найбільше таких у провладній партії «Блок Петра Порошенка», яка «по-європейські» стурбована і обіцяє посилити санкції за Крим. У програмі другої за представництвом кандидатів-кримчан партії ВО «Свобода» прописано «Вимагати від держав-підписантів гарантування Будапештського меморандуму 1994 р.», при цьому про Крим ані слова. Абсолютно відсутня тема півострова і в програмах мажоритарників.

У Раду зібралися (відомості подаються за даними ЦВК).

ПАРТІЯ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА»

Джемілєв Мустафа. №5 виборчого списку. 13.11.1943 р.н., освіта середня, народний депутат України, безпартійний, зареєстрований в м. Києві.

Мамчур Юрій. №6 виборчого списку. 15.08.1971 р.н., освіта вища, командир військової частини, безпартійний, проживає у м. Миколаєві.

Денисенко Вадим. №45 виборчого списку. 07.04.1974 р.н.,  освіта вища, директор ТОВ “АСС-медіа”, безпартійний, проживає в м. Києві.

Чубаров Рефат. №71 виборчого списку. 22.09.1957 р.н., освіта вища, Голова Меджлісу кримськотатарського народу, зареєстрований в м. Києві.

Білоцерковець Дмитро. №76 виборчого списку. 21.01.1986 р.н., освіта вища, помічник-консультант народного депутата України, безпартійний, зареєстрований в м. Севастополі АР Крим.

Мочков Олександр. №97 виборчого списку. 27.05.1981 р.н., освіта вища, народний депутат України, безпартійний, зареєстрований у смт. Масандра м. Ялти АР Крим.

ВО «СВОБОДА»

Гаврилко Олег. №43 виборчого списку. 19.01.1960 р.н., освіта вища, помічник-консультант народного депутата України, зареєстрований в м. Ялті АР Крим.

Болтян Олександр. №54 виборчого списку. 07.10.1977 р.н., освіта вища, помічник-консультант народного депутата України, зареєстрований в м. Євпаторії АР Крим.

Декін Анатолій. №133 виборчого списку. 24.05.1955 р.н., освіта вища, помічник-консультант народного депутата України, зареєстрований в м. Севастополі АР Крим.

РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА

Бордюг Інна. №4 виборчого списку. 12.01.1986 р.н., освіта вища, солістка Державного ансамблю пісні та танцю Збройних сил України, безпартійнa, проживає у м. Києві.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «НАРОДНИЙ ФРОНТ»

Денісова Людмила. № 15 виборчого списку. 6.07.1960 р.н., освіта вища, Міністр соціальної політики України, зареєстрована в м. Сімферополі АР Крим.

ВО «БАТЬКІВЩИНА»

Сенченко Андрій. №32 виборчого списку. 01.11.1959 р.н., освіта вища, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України податкової та митної політики, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, проживає у м. Сімферополі.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «СИЛА ЛЮДЕЙ»

Щекун Андрій.  №15  виборчого списку. 28.01. 1973 р.н., освіта вища, директор, ТОВ «Український центр інформації та видавничої справи «Таврія», зареєстрований в м. Бахчисараї АР Крим.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ ВСЕУКРАЇНСЬКЕ АГРАРНЕ ОБ’ЄДНАННЯ «ЗАСТУП»

Грицай Віктор. №33 виборчого списку. 25.01.1965 р.н., освіта вища, заступник директора ТОВ «Корпорація «Агро-Комплекс», зареєстрований в м. Алушті АР Крим.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ЄДИНА КРАЇНА»

Войченко Віталій. № 8 виборчого списку. 24.05.1973 р.н., освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, зареєстрований в м. Сімферополі АР Крим.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК»

Новинський Вадим. №11 виборчого списку. 03.06.1963 р.н., освіта вища, народний депутат України, безпартійний, проживає у м. Києві.

Мажоритарні округи.

ВО «СВОБОДА»

Леонов Едуард. ОВО №161. 03.01.1974 р.н. освіта вища, народний депутат України (ВО «Свобода»), зареєстрований в м. Ромни Сумської обл.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «НАРОДНИЙ ФРОНТ»

Коровін Сергій. ОВО № 60. 07.09.1988 р.н., освіта вища, заступник командира взводу батальйону міліції особливого призначення «Азов», безпартійний, зареєстрований в м. Феодосія АР Крим.

САМОВИСУВАНЦІ

Кодачигов Вадим. ОВО №211. 21.10.1969 р.н., освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, зареєстрований в м. Києві.

Тебенко Юрій. ОВО №213. 22.09.1975 р.н., освіта загальна середня, приватний підприємець, безпартійний, зареєстрований в м. Києві.

Політична кон’юнктура в Україні традиційно діє на короткострокову перспективу. І тому кримський тренд поступився тренду АТО і Донбасу. Навіть у ВО «Свобода» троє з трьох кандидатів-кримчан, які потрапили в списки, за родом діяльності – помічники-консультанти народного депутата. У довгостроковій перспективі малочисельність депутатів від Криму загрожує втратою лобіювання й відстоювання прав громадян України, що залишилися на окупованих територіях.

Схожі новини:

Коментарі