Яременко: Росія створює в Криму військову базу, щоб загрожувати США

Політика, Читай

яременкоПеретворення Кримського півострову в потужну військову базу є частиною стратегії Росії щодо протидії США. Про це в рамках міжнародного форуму “Крим – це Украина. Анексований півострів між минулим та майбутнім” розповів український дипломат, голова БО “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко. 

“Вона (російська влада – ред.) хоче використовувати Крим як потужну військову базу. Роль Криму як військової бази має стратегічне значення, оскільки Крим є частиною російського плану по подоланню системи протиракетної оборони США. Вони планують розмістити тактичну ядерну зброю в Калінінграді, Білорусі та в Криму, і таким чином створювати загрозу для  європейських партнерів США, тиснути на ЄС та НАТО з метою досягнення певних компромісів.  Російське угруповання в Криму найближчим часом складе 100-120 тис чоловік”, – зазначив Яременко.

Український дипломат вважає, що військовий статус Криму обумовлює і відношення до мешканців півострову – нелояльних кримчан будуть намагатися вигнати з цієї території. Насамперед, це стосується кримських татар. 

“На такого характеру військовій базі, де присутні усі роли військ, аж до ядерної зброї, нелояльне населення не потрібно. Це стосуються, перш за все, кримських татар, які є найбільш консолідованою групою, яка здатна до спротиву”, – зауважив Яременко. 

Схожі новини:

Коментарі