Втрати у сільському господарстві України після анексії Криму сягають 200 мільярдів гривень

Економіка, Політика, Читай

лієвМіністерство оцінює втрати України у зв’язку з анексією Криму в сільському господарстві та пов’язаних з ним галузях в 201,6 млрд грн. Про це повідомив радник міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Лієв, інформує Новое время.

“Втрати, яких зазнала Україна у зв’язку з анексією Криму, істотні. За підрахунками, можливий збиток у сільському господарстві та пов’язаних з ним галузях склав 201,6 млрд грн основних засобів і 12,6 млрд грн недоотриманої виручки”, – повідомив Лієв.

За словами радника міністра, анексія Кримського півострова також унеможливила доступ до водних біоресурсів Чорного моря і внутрішніх кримських водойм. Для України такі втрати обчислюються в 363 млн грн.

Крім того, за даними Лієва, в Криму знаходяться 22 зернових елеватора і три портових термінали, які здійснювали 7,2% від загального обсягу перевалки зерна по всій країні.

“Мінагрополітики вже попросило МЗС за допомогою торгових представництв України у світі відстежувати факти потрапляння на прилавки продукції, розлитої українськими брендами “Масандра”, “Новим світ”, “Магарач”, “Золота балка” і Севастопольським заводом шампанських вин”, – повідомив радник міністра.

За словами Лієва, ряд кримських компаній-виробників вина, у тому числі державних, здійснюють перереєстрацію у відповідністю із законами РФ. Оскільки в більшості випадків назви залишаться колишніми, ці компанії будуть вважатися “двійниками”. Таке маркування при реалізації продукції дає можливість Україні подавати до міжнародних судів.

Схожі новини:

Коментарі